Monday, February 18, 2013

İyi Bir Blog Dersleri: Aynı Fontta ve Büyüklükte Yazılar

Bir blogun düzgün görünmesinde ve pek tabi ki kolay okunup takip edilmesinde fontlar çok büyük önem taşıyor. Çoğu kişi fontların bu denli önemli olduğunun farkında değildir zira ilk başta dikkati çeken diğer görsel unsurlardır Ancak bu açıdan kötü örneklere rasladığınızda ne kadar önemli olduğunu farkedersiniz. Mesela açık renk zeminde çok açık renkteki yazılar (düşük konstrast), çok parlak renklerdeki yazılar, sayfanın kimi yerlerinde çok büyük, kimi yerlerinde çok ufak olan düzensiz görünümdeki yazılar gibi..

Aşağıda blogger ve wordpress için yeni bir yazı oluştururken karşımıza çıkan editör görülüyor. Her ikisinde de benzer özellikler var. Bloggerda compose(oluştur)/html sekmeleri wordpresste görsel/metin sekmeleri aynı işlevlere karşılık geliyor. Yani birinde görsel menüleri kullanarak diğerinde de html kodları kullanarak yazabilirsiniz. Görsel kısımda yazı yazıp, resim ekledikten sonra html (metin) kısmına bakarsanız yazdıklarınızı kodlarıyla beraber görürsünüz.

blogger yazı editörü

wordpress yazı editörü

Blogger veya wordpress farketmez, normalde sizin temanızda fontlar önceden ayrlanmıştır. Yazı editörüne girip doğrudan yazmaya başladığınızda ekranda farklı bir font görünse bile yazıyı yayınladığınızda temanızda ayarlanmış olan fontta yazılar çıkar. Bu yüzden editör panelinde yer alan menülerden fontunuzun rengini büyüklüğünü ve şeklini değiştirmeye çalışmayın. Değiştirdiğiniz takdirde bu kodlara yansır ve temanın ayarlı fontu yerine değiştirdiğiniz fontta çıkar. Bunu her yazıda yapmak zahmetlidir ve her yazıda aynı olmayabilir. Böylece blogun tamamında farklı renklerde ve boyutlarda, farklı fontlarda yazılar gözükür.

İkinci dikkat edeceğiniz şey, bir yazıyı bir yerden kopyala yapıştır yaptığınızda nasıl yapmanız gerektiği. Bir web sitesinden ( veya dökümandan) yazıyı kopyaladığınızda, o yazının font biçimi ve büyüklüğü ne ise aynen muhafaza edilir ve siz yayınladığınızda o özellikte çıkar yazılar. Oysa sizin kendi blogunuzun ayarlı fontları tamamen farklı olabilir. Bu durumda yapmanız gereken şey. kopyaladığınız şeyi görsel editöre değil, metin(html) editörüne yapıştırmanız. Buraya yapıştırdığınızda o web sitesine ait font özellikleri kaybolur, kendi web sitenizin özelliklerinde görünür hale gelir.

Editörde belli başlı özellikleri kullanabilirsiniz. Mesela yazı içinde vurgu yapmak istediğiniz yerleri bold(koyu) yapabilir, yazı içinde alt başlık ekleyecekseniz, yazı boyutunu normal, büyük, ... seçebilirsiniz. Hatta renkli başlıklar da kullanabilirsiniz. Ancak renkleri çok aşırı kullanmamakta fayda var. Bu durumda blogunuz çöplük gibi görünebilir. Alıntı veya vurgu yapacağınız yerlerde " işareti ile gösterilen blockquote özelliğini, maddeleme listeleme simgelerini de kullanabilirsiniz.

Yazı yazma ve resim ekleme sırasında bazen iki paragraf arasında veya yazı-resim arasında çok fazla boşluk olabiliyor. Yazının hiç bir yerinde bu boşlukların olması hoş değildir. Boşlukları klavyedeki silme tuşu ile silebilirsiniz ama bazen silerken sorun çıkabiliyor. Bu durumda en sağlıklı boşluk temizleme editörün html(metin) kısmından yapılabilir. Yazınız bittikten sonra bu sekmeye gelerek fazla boşlukları silebilirsiniz. Enter'a bastığımızda oluşan satır boşlukları kodda küçük büyük işareti arasındaki br/ simgesi ile gözükür. Bu simgeden bolca varsa bunları sildiğinizde boşluklar gidecektir.Ancak tabi her paragraf arasında bir tane kalmalı.

Bir diğer öneri ise, benim yazılarımda bolca kullandığım gibi paragraflı yazılar yazmak. Hiç kesinti olmadan upuzun bir yazının okunması ve anlaşılması zordur. Her mevzu değiştiğinde paragraf değiştirmenizde fayda var.

0 yorum:

Post a Comment